Werkwijze spackspuiten
Hoe graag zelfs wij dat zouden willen: spackspuiten is niet slechts een kwestie van een spackspuit en een compressor aanslingeren. Er komt veel bij kijken, omdat u natuurlijk langdurig wilt kunnen genieten van een prachtig resultaat.
Voorbereiding
Een goede voorbereiding is bij spackspuiten méér dan het halve werk:
- De ondergrond moet worden voorbehandeld
- De ruimtes moeten worden afgeplakt
Voorbehandeling ondergrond
De meeste ondergronden zijn vaak direct geschikt om te spacken. Sommige ondergronden zijn echter ongeschikt, zoals hout of metaal, dat te veel werkt onder invloed van temperatuur en luchtvochtigheid, waardoor de spacklaag gaat scheuren en/of afbladderen. Meestal gaat het echter om een stenen, gipsen, of betonnen ondergrond. In dat geval moet de ondergrond vlak, schoon en droog zijn. Zware nicotineaanslag en andere zwarte plekken (zoals rond lampen) moeten worden schoongemaakt of worden voorbehandeld met een fixeermiddel. Zitten er gaten, scheuren of sleuven in de ondergrond? Dan moeten deze eerst worden gevlakt met gips. Om uw ondergrond te repareren/inspecteren komt RS Spackspuiters daags tevoren langs. Gips kent immers een lange droogtijd en de ondergrond dient écht droog te zijn, omdat anders de spackverf niet hecht.
Afplakken
Hoewel opgespoten spack te verwijderen is met water zolang het nog niet is uitgehard, zit natuurlijk niemand te wachten op het boenen van een parketvloer of het lappen van ramen en kozijnen. Ook het wegkrabben van opgedroogde spetters spack op trappen en vloerkleden is geen leuk werk. Daarom dient alles dat NIET gespackt hoeft te worden goed te worden afgedekt.
Muren afplakken
Vaak vergissen mensen zich in de kracht van de luchtcompressor waarmee wij de spackpasta aanbrengen. Er komt echt behoorlijk wat lucht in beweging en daarom dienen uitsluitend een goed stevige kwaliteit materialen te worden gebruikt voor het afplakken van muren, ramen, kozijnen, deuren en trappen. Zelf werken wij met een goede schilderstape, welke wij (semi-automatisch) plakken op een soort stevig pakpapier. Deze vellen papier plakken wij langs plafonds en dergelijke, waarna wij een bouwfolie aanbrengen.
Vloer afplakken
Ligt er nog geen vloer? Dan is dit onderdeel niet nodig: de spackverfspetters en de spuitnevel vegen wij na afloop netjes aan. Heeft u echter wél een vloer? Dan dekken wij de vloer af met stucloper en een goede kwaliteit schilderstape. Stucloper is een kartonsoort welke extra stevigheid verkrijgt door de eenzijdig geplastificeerde laag. Kranten zijn echt véél te zwak om uw kostbare vloer te beschermen: deze gaat geheid sneuvelen door het belopen van de steeds vochtiger wordende kranten, de kracht van de spackspuitmachine en het gewicht van de slangen die op de vloer liggen.
Spackspuiten zélf
Zijn alle voorbereidingen getroffen? Dan wordt de spackspuitmachine in gereedheid gebracht. De luchtslangen worden gekoppeld aan de compressor en de stroom wordt aangesloten. Bij kleinere projecten - zoals woningen - is het veelal mogelijk zowel machine als compressor op onze aanhanger te laten staan. Wel dient de machine aangesloten te worden op het netstroom. De spackverf zelf is eigenlijk een soort pasta die in grote zakken zit. Deze wordt door een mangel gehaald op de spuitmachine, waardoor de inhoud in het reservoir belandt. Schakelen wij eenmaal alles in, dan is het werk verrassend snel geregeld. Daarna is het een kwestie van opruimen, inpakken en weer wegwezen. Of afwerken